|
Klikk på bildet for å se mappen |
Det europeiske portfoliosertifikat (EPC)[1] er en dokumentasjon av formell, ikke-formell og uformell læring [2] med hensyn til kunnskaper, ferdigheter1, holdninger og kompetanser [3]. EPC mappen er delt inn i tre deler og inneholder: 11 | Vitnesbyrd/vitnemål fra skolen og fra andre godkjenningsinstanser (f. eks. diplomer, rapporter osv. samles på den venstre siden). |
EPC-mappe utstedes som en skole-vitnemål-mappe for elever som har fullført minst ett evaluert mappe- eller mappe-sertifikat, og som mottar et anerkjent diplom på Europeisk Kvalitetsmappe (EQF) [4] - nivå 2 eller høyere. Uten et slikt diplom, kan en mappe som oppfyller EPC-standarder likevel bli utstedt til elever om de er minst 15 år. I dette tilfellet er det sterkt anbefalt at utstedende skole inkluderer en kompetanseprofil og karriere råd for eleven. Mappebasert vurdering indikerer kompetanser, motiverer elevene ved å vise individuelle styrker og stimulerer til selvrefleksjon og entreprenørskap [5], og bidrar dermed til å styrke den individuelle dimensjonen ved livslang læring. |
Det europeiske mappeprosjektet (The European Portfolio Certificate, EPC) har som mål å fornye utdanning ved å etablere eller intensivere portfolioarbeid, slik at elever som avslutter videregående skole kan dokumentere sitt arbeid i mappeform. Elever i skoler som deltar i Det europeiske mappesertifiseringsprogrammet oppmuntres til å søke læremål i samsvar med sine individuelle interesser, enten ved å arbeide med et emne introdusert av en lærer, eller ved å velge å arbeide på et tema etter eget initiativ. Læreren søker å støtte elevene i deres læreprosess gjennom en dialog, hvor tidligere tilegnet og nylig ervervet kunnskap samhandler gjensidig for å skape et rikt og kreativt resultat. På kortere sikt kan arbeidet med Mappevurderingssertifikatet hjelpe til å vekke til live igjen interessen for pensumbasert læring gjennom en mer individuell tilnærming, hvor elevens interesser er fullt og helt engasjert.
Arbeidet med å utforme en mappe går hånd i hånd med egenrefleksjon og vurdering. Når den er ferdig, kan man lage et sammendrag av denne mappen et mappesertifikat. Det skal tjene som et vitnesbyrd på ulike aspekter ved elevens utvikling. Sertifikatet, sammen med selve mappearbeidet, avdekker den lærendes evne til å gjennomgå, reflektere over og evaluere sin egen læring. I tillegg gir mappepresentasjonen sosial anerkjennelse i og utenfor skolesamfunnet; den hjelper en å bygge personlig kompetanse og selvsikkerhet. Mange elever vil ønske å samle, vise og bruke sitt europeiske mappesertifikat som bevis på egen læring/kompetanse ved opptak til videre studier eller i jobbsammenheng.
Den midterste delen av EPC- mappen gir plass til mapper og sertifikater som elevene selv har valgt ut. Det er plass til formelle vitnemål i den venstre lommen og i den høyre lommen er det plass til en oversikt over selve utdanningsløpet. EPC-mappen kan derfor presenteres til potensielle arbeidsgivere eller til utdanningsinstitusjoner som er interessert i å vite mer om den spesielle kompetanse våre elever har tilegnet seg i livet.
Mappearbeid er en praktisk metode for å vekke unge menneskers motivasjon, selvstendige tenkning og kreative arbeid. EPC- prosjektet er basert på denne innsikten. I hendene på den rette lærer, gir den muligheten til å tenne en ild som styrker eleven fra innsiden, og gi kraft til å engasjere seg som et positivt individ i en stadig mer kompleks verden. Til dere som er lærere, elever, foreldre eller skoleledere: vi oppfordrer dere og skolene til å være med i et globalt løft som kan føre til inspirerende pedagogisk nytenkning.