Een overzicht over de pedagogisch-onderwijskundige achtergronden waarop de school is gebaseerd
Om het certificatenportfolio van de leerling, zoals gepresenteerd in het centrale deel, te kunnen begrijpen, ontvangt de lezer nog aanvullende informatie wat betreft de pedagogisch-onderwijskundige context waar de inhoud van het certificatenportfolio uit voort komt. Voor dit doel is een folder ingevoegd in de rechter binnenflap van de EPC-map met een overzicht van de pedagogisch-onderwijskundige principes van de school. De school zelf kan hieraan nog mededelingen over het eigen schoolprofiel of haar nationale organisatie aan toevoegen.
Hieronder volgen speciaal voor de EPC-richtlijnen gekozen fragmenten uit de Statement of Principles and Aspirations on Steiner Waldorf Education in Europe of May 2009 zoals geformuleerd en vastgesteld door de European Council for Steiner Waldorf Education.
Steiner Waldorfonderwijs in Europa
Uit de Verklaring betreffende principes en aspiraties mei 2009
- Steineronderwijs/vrijeschoolonderwijs wil jonge mensen via ervaringen voorbereiden tot actieve deelname aan de maatschappij, gericht op een leven lang leren, zelfontplooiing en het ontdekken van de wereld.
- De pedagogische benadering is holistisch, kunstzinnig en rijk aan verbeelding, vakgeïntegreerd en vakoverstijgend (extended learning) [8].
- Aandachtspunten zijn de verwerving van uiteenlopende en relevante vaardigheden, de ontwikkeling van verschillende competenties en een positieve leerhouding.
- Het pedagogisch uitgangspunt is inclusief en non-selectief wat betreft sekse, nationaliteit, religie of levensbeschouwing, en van etnische of sociale achtergrond. Scholen en schoolomgevingen spelen actief in op de individuele vermogens en capaciteiten van leerlingen en, voor zover middelen en context dit toelaten, de extra leerbehoeften van kinderen en jonge mensen.
- Basisbestanddelen van het onderwijs aan jonge mensen zijn de ontwikkeling van rationeel en logisch denken, het cultiveren van het vermogen tot sociaal en emotioneel leren, het bieden van kansen voor praktische betrokkenheid bij de wereld en de stimulans tot het stellen van betekenisvolle vragen over het leven.
- Leer- en ontwikkelingsstof en de pedagogisch educatieve benadering ervan streven naar een balans tussen breedte van de inhoud en een gedetailleerd analytische blik door alle vakken en leerplanthema’s heen.
- Kunstzinnige benaderingen van onderwijs en leren, het opwekken van interesse en een onderzoekende houding hebben een krachtige, opbouwende invloed op leven en leren van de jonge mens.
- Vreemde talenonderwijs staat vanaf de eerste klas op het programma.
- De ontwikkeling en het maatschappelijk gebruik van diverse technologieën worden geplaatst binnen het brede bereik van andere vakdisciplines, waaronder de natuur- en maatschappijwetenschappen. ICT-alfabetisering wordt beschouwd als een belangrijke vaardigheid voor het leven die formeel vanaf de puberteit wordt geïntroduceerd en ontwikkeld.
- De wereld van de natuur en de wetenschappen wordt benaderd vanuit een gevarieerd dubbel perspectief: zowel observatie als theorie.
- Na hun zestiende jaar bereiken de jongeren een fase waarin verschillen in leerstijl, leerplan en werkvormen kernpunten van hun leerproces en onderwijservaring worden. Deze worden gestimuleerd en verrijkt door een brede ervaring van begeleid leren van de basisvakken, zelfstandige projecten en portfoliowerk, praktisch beroepsgericht werk en dienstverlening. Dankzij dit leer- en ontwikkelingsproces maakt de jongere een begin met de verwerving van vermogens tot reflectieve oordeelsvorming, zelfbewustzijn, persoonlijke verantwoordelijkheid en zelfgestuurd ethisch gedrag.
(De volledige Verklaring is te vinden op de website van de European Council for Steiner Waldorf Education: www.ecswe.org)
|
|
Het hoofddoel van het EPC pro-jecten het Comenius EPC Partnerschap is de ontwikkeling van een pedagogisch instrument.
|